Kasnocken; Oostenrijks streekgerecht met kaas

Kasnocken Oostenrijks streekgerecht

Al vele jaren vieren we vakantie in Oostenrijk, om precies te zijn in Mittersill. Naast de wonderschone natuur en leuke activiteiten, ben ik ook dol op de Oostenrijkse keuken. Één van mijn favoriete gerechten is Kasnocken, een soort macaroni met kaas, maar dan anders. Het wordt daar geserveerd in een gietijzeren pan, waaruit je meteen kan eten. Hier kan je me dus ‘s nachts voor wakker maken!

Dit gerecht is makkelijk zelf te maken. Liefst met Pinzgauerische kaas (dat is de streek waar Mittersill ligt), maar aangezien deze kaas hier niet verkrijgbaar is, kan je aan de slag met bijvoorbeeld Bergkaas. Andere kazen werken ook prima, voorwaarde is wel dat het een “stinkkaas” is. Ruikt niet altijd even fijn, maar smaakt des te beter. Naast de kaas heb je een spätzle rasp nodig. Dit is een rasp met een bakje erop. De rasp leg je bovenop de pan met kokend water en dan giet je het beslag in het bakje en schuift dat dan heen en weer over de rasp, hierdoor vallen de spätzle in het kokende water.

Ingrediënten Kasnocken

Op internet zijn diverse recepten te vinden, ik heb dit recept van mijn oude buurmeisje van Myhappykitchen.nl gekregen. Zij deelt mijn Oostenrijk liefde. De oorsprong: de gezamenlijke vakanties in onze kindertijd.

Kasnocken met bergkaas

Ingrediënten

  • 250g bloem
  • 2 eieren
  • 150ml water
  • 1 theelepel zout
  • 200g Bergkaas, grof geraspt
  • boter
  • 2 uien
  • Bieslook

Beslag Kasnocken / Spätzle

We beginnen met het maken van het beslag (deeg) voor de spätzle.
Meng met een lepel de bloem, eieren, zout en het water. De structuur moet als een dik pannenkoeken beslag zijn. Laat het beslag 5 minuutjes rusten

Raspen en koken van de Kasnocken / Spätzle

Breng in een grote pan water aan de kook en laat het beslag door de spätzle rasp in het water verdwijnen. Als de spätzle gaar zijn, komen ze boven drijven. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Giet de spätzle in een vergiet en spoel af met koud water. Laat ze goed uitlekken.

Bakken van de Kasnocken / spätzle

Snij één ui in ringen. Smelt een klontje boter in een pan en bak de ringen zacht en bruin. Haal daarna de ringen uit de pan.

Snipper de andere ui en bak deze op hoog vuur aan. Doe de spätzle en de geraspte kaas erbij en blijf omscheppen, zodat alle kaas smelt. Een beetje aanbakken mag, het los geschraapte aanbaksel is ook lekker!

Schep de uienringen over de Kasnocken heen, garneer met wat bieslook en serveer in de pan. Guten Appetit!

Leave a Reply