Kisir, Turkse Bulgursalade met de Hollandse slag
Op een BBQ van het werk had een Turkse collega deze Kisir, Turkse Bulgursalade meegenomen. Het was voor mij het hoogtepunt van de Barbecue: gewoonweg heerlijk. Ik wist dan ook niet hoe snel ik het recept van deze bulgursalade van hem moest zien te krijgen.
Regelmatig maak ik de Kisir nu zelf; het is eenvoudig, snel en lekker…wat wil een mens nog meer. Je eet de salade lauwwarm of koud als bijgerecht of als lunch (ontbijt, snack, eigenlijk op elk moment lekker). In de loop van de tijd heb ik het recept een beetje ’vernederlandst’ en simpeler gemaakt, want als je het op elk gewenst moment wilt eten, heb je niet altijd verse peterselie of citroen in huis. Ook met potjes en flesjes is het nog steeds een prima recept.
Ingrediënten
- 1 glas (150 gram) köftelik (of çigköftelik) bulgur
- 1 grote ui
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ eetlepel peperpuree (aci biber, verkrijgbaar in supermarkt)
- 2 bosuitjes
- 1 handvol platte peterselie (of gedroogde peterselie)
- 1 halve citroen / of geconcentreerd sap uit een flesje
- zout, peper, munt, pul biber (gedroogde rode pepervlokken)
- olijfolie
Bereiding Kisir Turkse bulgursalade
Doe de bulgur in een ruime schaal en giet er dezelfde hoeveelheid kokend water eroverheen (in dit geval dus 1 glas). Dek de schaal af met een deksel of folie en laat het even staan om te wellen.
Snipper in de tussentijd de ui en laat hem in ruim olijfolie zachtjes glazig worden.
Voeg de tomatenpuree en peperpuree toe en bak even mee om de tomaten te ontzuren.
Voeg flink wat zout en peper toe en een klein beetje water zodat het een mooi mengsel wordt, niet heel dik, maar meer zoals de dikte van pannenkoekenbeslag.
Warm dit door tot het kookt en zet dan het vuur uit.
Roer de gewelde bulgur even los met een vork en voeg dan het ui/tomaten mengsel toe aan de bulgur. Roer goed door zodat alle bulgurkorrels bedekt zijn met het mengsel en dek de schaal weer af.
Snij de bosuitjes en groene kruiden fijn.
Roer de bulgur nogmaals los en voeg het sap van de halve citroen, pul biber, en eventueel zout naar smaak toe en doe de kruiden en bosuitjes erbij.
Als je de kontjes van de bosui bewaard kan je die laten hergroeien!
Op welk moment van de dag eet jij deze heerlijke Kisir?
Bulgur foto gemaakt door azerbaijan_stockers – nl.freepik.com
Leave a Reply