Miniatuurhuis van de Action: Garden House

DIY garden house action

Ik had er al een tijdje mijn oog op laten vallen: een miniatuurhuis van de Action. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen: Sweet Cafe, Birthday Party en Garden House. Mijn oog viel dus op Garden House. Een leuke tuinkas vol planten, tafeltjes en zelfs verlichting.

To knutsel or not to knutsel, that’s the question…

Nu gebied mij de eerlijkheid te zeggen dat ik niet zo een knutselaar ben. Tekenen vind ik fantastisch, een Ikea kastje in elkaar zetten draai ik mijn hand niet voor om, maar dat kleine priegelwerk…..niet mijn ding. Toch oefende dit miniatuurhuis van de Action een enorme aantrekkingskracht op mij uit. Ik besloot het gewoon te proberen.

Vol goede moed opende ik de doos, en hoewel ik de (ijdele?) hoop had dat dit klusje wel mee zou vallen, zonk die goede moed me bij het zien van alle onderdelen binnen no time in de schoenen. En al staat er op de site van de action dat het pakket inclusief lijm is; ik kon de lijm niet ontdekken in de doos. Gelukkig had ik nog ergens een flesje hobbylijm staan.

To knutsel werd dus het antwoord op mijn vraag.

Inhoud van de doos plus de door mij toegevoegde hobbylijm en hobbymes

Beginnen met bouwen van het miniatuurhuis

Ik koos ervoor om te beginnen met het doorbladeren van de gebruiks- of knutselhandleiding. Een heel boekwerk. Maar zo kon ik een beetje vertrouwd raken met alle onderdelen en wat nu precies de bedoeling is. Er zijn ontzettend veel kleine onderdelen, zoals planten, potjes, tafeltjes, die je allemaal in elkaar moet knutselen. Er is werkelijk geen onderdeel dat kant en klaar is. Nou ja, er is een tafelkleedje waar je niets meer aan hoeft te doen, maar daar is het wel mee gezegd. Alle onderdelen zijn duidelijk genummerd en/of herkenbaar wanneer je de handleiding er bij houdt. Hierdoor kreeg ik een sprankje hoop dat het mij uiteindelijk ook zou lukken. Ik had wel snel door dat het geen project is wat in een middagje klaar is.

Het geraamte

Ik besloot met het geraamte te beginnen . Dan stond er wat en hield ik misschien de moed erin om daarna verder te gaan. De 3 staanders moesten uitgedrukt (even voorsnijden met het hobbymes) worden en daarna nog bekleed met papier met een houtmotief. De verlichting komt in dit gedeelte ook al voorbij. Over knutselen gesproken: je moet de electra draadjes zelf verbinden. Al knutselend kreeg ik er steeds meer plezier in.

Helaas heb je twee knoopcel batterijen nodig voor de verlichting en aangezien ik deze niet in huis had, moest ik even stoppen. Ik wilde de verlichting natuurlijk eerst testen, voordat ik niet meer bij de draden kon.

In de knutselflow heb ik daarna nog de deur, een tafeltje met twee stoelen en een pottafel in elkaar gezet. Leuk, maar….heb geduld!

Het eerste resultaat. Ik moet nog op zoek naar batterijen, maar er staat al wat!

Batterijen gevonden, dus de verlichting kon getest. Hoe trots was ik toen alles bleek te werken.

De batterij unit moet vervolgens ingebouwd worden in het blauwe kastje dat je links achterin ziet staan. Dit houdt in dat je eerst het kastje deels moet bouwen, beplakken; vervolgens de batterij unit op de juiste manier moet plaatsen – je moet de aan/uit knop van onderaf kunnen bedienen – en dan het kastje afbouwen en plaatsen. Ik heb ervoor gekozen om het kastje op de grond vast te plakken, anders dondert de boel steeds om wanneer je het licht aan of uit wilt doen.

Hoe ik dat ga oplossen als de batterijen vervangen moeten worden, zie ik dan wel weer.

Bloemen, planten en accessoires

Naast de paar meubeltjes, die van hout zijn, moet je redelijk wat bloemen, planten en accessoires knutselen. Vaak zijn de vaasjes en bloempotten kant en klaar, maar de bloemen, bladeren, planten, zakken, dozen en gereedschappen vergen flink wat knip- en plakwerk. Je kan de handleiding precies volgen, maar hier is ook de kans om los te gaan op je eigen creativiteit. Dit geldt ook voor hoe je je huisje uiteindelijk inricht. Speel hier een beetje mee, want uiteindelijk is het – naar mijn mening – de bedoeling om alles op zijn plaats vast te lijmen. Doe je dat niet, dan heb je gegarandeerd het resultaat van een zware aardbeving, wanneer je je huisje verplaatst.

Een selectie van de bloemen en planten, ik heb nog een lange weg te gaan.

Om de gereedschappen en doosjes te maken heb je naast geduld ook fijne handjes, of een tang/pincet nodig. Dan kan je delen vasthouden om weer andere delen te bevestigen. Af en toe is dit echt priegelwerk. Ik maakte tussendoor af en toe een accessoire en ging niet uren achtereen door, maar mocht je een fanatieke knutselaar of modelbouwer zijn….leef je uit! Uiteindelijk koos ik er voor om niet alle accessoires te maken. Ik hou het erop dat ik mijn Garden House niet overvol – in mijn ogen rommelig – wil hebben, maar het kan ook zo maar zijn, dat ik het knutselen beu was. Het leuke is dat je dit helemaal zelf kan bepalen: ”niets moet, alles mag”.

Het begint al wat te worden

Bijna klaar: de tuinkas voorzien van ”glas”

Wanneer je een mooie inrichting hebt verzonnen en alles op zijn plaats hebt gelijmd, is het tijd om je tuinkas of tuinhuis dicht te maken met ”glas”. In dit geval: met plastic. Op het plastic moet je nog wat onderdelen voor de deur lijmen, daarna kan je het plastic huis in elkaar klikken. Vervolgens schuif je het plastic huis over het houten geraamte heen.

De naden moet je vervolgens afdichten met zwart karton, wat een bijna onmogelijk klusje is. Ik heb daarom gekozen voor zwarte hobby tape, daarmee ging het vrij makkelijk. Ik was niet helemaal tevreden met de afwerking van bepaalde naden, maar gelukkig kan je de buitenkant nog wat aankleden met ”klimplant”. Deze klimplant heb ik dus gebruikt om de minder mooie hoeken en naden te verbergen.
Voila, na een paar dagen knutselen en interieurstylist spelen, was mijn miniatuurhuis van de Action: Garden House klaar!


DIY garden house miniatuurhuis action

Conclusie

Wat vind ik van dit miniatuur DIY huis van de Action? Ik ben erg blij dat het huis eindelijk af is. Het was meer werk dan ik van te voren gedacht had. Maar nu het af is, vind ik het geweldig en ben ik ook best wel trots op mezelf!

Voor de echte knutselaar is dit DIY miniatuur huis zeker een aanrader: de details zijn echt heel leuk en het eindresultaat mag er wezen.

Voor de wat minder ervarene knutselaar is het ook een aanrader, mits je het geduld kunt opbrengen. Het is veel werk, maar niet onmogelijk. De handleiding is erg duidelijk, waardoor je ook zonder veel ervaring of handigheid een prachtig huisje hebt om te showen! Toch ga ik liever voor een knutselproject als deze Action hack.

Niet geschikt voor hele kleine kinderen!

Heb je ook één van de huisjes gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat jij van het knutselen vond en hoe je huisje geworden is!

Leave a Reply