Gevulde eieren!

Gevulde eieren

Ik denk al 40 jaar een succes in onze familie: gevulde eieren. Bij verjaardagen en feestdagen is deze lekkernij gewoon een zekerheidje op tafel. Het leuke aan gevulde eieren is dat je er helemaal je eigen draai aan kunt geven qua ingrediënten. Standaard maak ik ze met mayonaise, mosterd en kerrie, maar wat dacht je van een eitje met avocado en gerookte paprikapoeder. Ook heerlijk: in plaats van kerrie, cajunkruiden toevoegen. Voila, een Mexicaans gevuld ei. Ik zou zeggen: ga lekker experimenteren. Ik gebruik als echte Zaanse natuurlijk altijd Zaanse mayonaise, maar overbodig om te zeggen dat het ook met andere mayonaise kan. Hieronder het recept voor mijn standaard gevulde ei.

Ingrediënten

  • Eieren
  • Zaanse mayonaise
  • mosterd
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • ketchup en peterselie voor de garnering

Het is moeilijk om precies aan te geven hoeveel mayonaise en mosterd in je recept te gooien; zoals Karel Appel ooit zei ”ik rommel maar wat aan”. Mijn verhouding is ongeveer 4 eenheden mayonaise op 1 eenheid mosterd. Voor 4 eieren ( 8 gevulde eieren) zou ik zeggen 2 eetlepels mayonaise en 0,5 eetlepel mosterd. Het is de bedoeling dat je een smeuïge vulling krijgt, maar niet te slap.

Voorbereiden

Kook de eieren hard; laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze.

Snijd de eieren in de lengte doormidden.

Doe het eigeel in een kom of keukenmachine. (Ik gebruik het hakmolentje van de staafmixer)

Voeg de mayonaise, mosterd, kerrie en paprikapoeder toe naar smaak.

Mix alles goed door elkaar tot een smeuïge massa.

Proef even en voeg desgewenst nog wat kruiden, mosterd of mayonaise toe.

Doe de vulling in een spuitzak.


Bovenstaande kan je goed voorbereiden. Ik doe de halve eitjes in een afgesloten bak en leg de spuitzak met vulling in de koelkast. Vlak voor je de eieren wilt serveren, kan je ze dan vullen. Ze staan dan binnen 5 minuten op tafel.

De eieren vullen

Vul de eieren met het mengsel uit de spuitzak en garneer met een toefje Zaanse ketchup (uit tube) en peterselie.

Het leuke serveerbord, speciaal voor gevulde eieren, heb ik gekocht bij Blokker. Ik heb nog gezocht, maar kan dit bord niet meer vinden bij Blokker. Hier vind je een ander serveerbord voor eieren. Wel zo makkelijk; de eieren blijven er goed in liggen. Tip: Mocht je geen speciale serveerschaal hebben. snij dan een klein plakje van de onderkant van het ei af, dan blijven ze goed staan op een gewoon bord.

Eet smakelijk!

Leave a Reply