Rondje Zaandam stationsgebied

Zaandam

Je kent Zaandam ongetwijfeld van het Inntel Hotel met de gestapelde huisjes en de Zaanse Schans. Ik woon al mijn hele leven in oud-west in Zaandam, vlakbij dat bekende hotel in het stationsgebied en op ongeveer 10 minuten fietsen van de Zaanse Schans. De afgelopen jaren is het stationsgebied ontzettend veranderd. Al is er veel discussie of het nu mooi is of eerder lelijk; bijzonder is het wel. Tegenwoordig kom je veel fotograferende mensen tegen in het centrum, blijkbaar heeft het wel wat. Hotel Inntel is inmiddels wereldberoemd, maar er is meer te zien….Ik deed een rondje Zaandam Stationsgebied.


Spoorbuurt en Madison d’Essence

De oude spoorbuurt is 30 jaar geleden gesloopt en daar is nieuwbouw voor in de plaats gekomen; op één gebouw na: Maison d’Essence uit 1930. Dit was vroeger de geur- en smaakstoffenfabriek van Polak & Schwarz. Het gebouw is gerestaureerd en herbergt nu appartementen. Bij de ingang van het gebouw hangt een plaquette, om de in de oorlog omgekomen medewerkers van dit bedrijf te gedenken.

Botenmakersstraat en Stationsstraat


Op weg naar het centrum kom je langs de Botenmakersstraat met de kenmerkende bomen, de stationsstraat met veel mooie oude bebouwing, maar ook het lelijke gebouw waar voorheen het UWV inzat. Zover ik weet staat dit al jaren leeg. Er was jaren terug sprake van dat er asielzoekers in opgevangen zouden worden, maar dat is toen nooit gebeurd. Nu wordt het ingericht als tijdelijke woonruimte voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Daarna loop je via het gebouw van de SVB, het station en gemeentehuis – ook in de nieuw Zaanse stijl – aan je rechterkant, langs de noodfietsenstallingen (dit gebied moet nog verder ontwikkeld worden) verder richting centrum.

Saentower

Aan je linkerkant ook een iconisch gebouw: het Rabobank gebouw/Saentower. Wij noemen het nog steeds de Albert Heijn toren, want de toren werd van 1969 tot 1971 gebouwd als hoofdkantoor voor Albert Heijn. De bouw was heel speciaal, men begon de bouw met de bovenste verdieping en wanneer deze klaar was, werd het gebouw opgevijzeld en werd de volgende verdieping eronder gebouwd. Albert Heijn is ondertussen verhuisd naar even verderop, maar het oude kantoor is ingenomen door verschillende andere bedrijven. Hier een mooi artikel op De Orkaan over deze toren.

Ankersmit plein en Smidspad

Vervolgens onder de bruggen bij het woongebouw Romanov op het Smidspad door, nu heb je bijna zicht op Hotel Inntel. Dit gebied – ontwikkelplan Inverdan – is een mengeling van strakke gebouwen en Zaanse nieuwbouw. Persoonlijk vind ik het mooier dan bijvoorbeeld het Trefpunt, wat hier vroeger stond. Het is echter wel vol. Er is genoeg te doen: de bioscoop zit er, er zijn winkels, restaurants / koffiegelegenheden en het is ook woongebied.

Vanaf dit punt loop je zo de Gedempte Gracht (mét gracht 😉) op. Op donderdag en zaterdag is er markt op de rozengracht. Aan het eind van de Gedempte Gracht loop je via de Damstraat de Dam op, waar veel horeca zit. Zover ben ik vandaag niet gelopen. Dat is voor een andere keer!

Gedempte Gracht

Het Ankersmidplein loopt over in de Gedempte Gracht, waar je de meeste winkels vindt in Zaandam. De Primark zit nog op het gedeelte van Smidspad en Ankersmidplein, op de gedempte Gracht vind je Zara, H&M, Hema en nog veel meer. Hier op de site van Stadshart Zaandam kan je alle winkels bekijken. De Gedempte Gracht is een winkelstraat met in het midden een gracht. Hè?? Zul je denken. Een gracht op de Gedempte Gracht….rare jongens, die Zaankanters. Ik kan het uitleggen, op Wikipedia wordt er het volgende over verteld:

De Gedempte Gracht is ontstaan in 1858 toen de brede sloot tussen de twee paden aan weerszijden hiervan werd gedempt. Zuidelijk van de sloot lag het Zilverpad en noordelijk het Geldelozepad, ook wel het Kuyperspad genoemd. Beide paden waren al in de zeventiende eeuw aanwezig.

De Gedempte Gracht werd een voor Zaandam belangrijke winkelstraat maar was ook een belangrijke doorgaande weg voor het verkeer.

Eind jaren 90 werd de Gedempte Gracht een voetgangersgebied en werd het auto- en busverkeer verlegd naar de naastgelegen Vinkenstraat. In het midden van de straat werden winkelpaviljoens gebouwd.

In 2011 zijn de paviljoens gesloopt. De gracht is weer opengegraven en gemiddeld 6,5 meter breed voorzien van een zevental bruggen met daarbij aan de kant van het station een waterval.

De metamorfose is onderdeel van het project Inverdan. De gemeente heeft besloten de toevoeging “Gedempte” voor de gracht te handhaven.

Ben je geïnteresseerd in de Zaanse Schans, kijk dan hier.

Leave a Reply