Spelt brood met olijven uit de alles-in-1 siliconen broodvorm
Twee vliegen in één klap: een lekker spelt brood met olijven bakken in mijn nieuwe siliconen broodvorm. Een alles-in-1 vorm, als ik de aanprijzing mag geloven. Je kan de broodvorm gebruiken als mengkom, je deeg kan er in rijzen en daarna kan je het brood in dezelfde vorm ook bakken! Ik stelde de proef op de som met dit (borrel)broodje met olijven.
Ingrediënten
- 250 gr Speltmeel
- 2 eetlepels gesneden olijven (uit een potje)
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
- 4 gram gist
- 150 ml lauw water
Bereiden spelt brood
Meng en kneed alle ingrediënten (behalve de olijven) in de broodvorm tot een elastische deegbal. Let op dat je het zout aan de ene kant doet en de gist aan de andere kant voor het kneden, anders rijst het deeg niet goed.
Vouw de siliconen broodvorm nu dicht en laat 1 uur rustig staan op een warme plek tot het goed gerezen is.
Voeg na het rijzen de olijven toe en kneed nogmaals goed door. Maak er een langwerpige bal van, laat dit nog eens 30-45 minuten staan in de dichtgevouwen broodvorm.
Verwarm de oven tot 200 graden.
Maak met een mesje een kruisje in de bovenkant, zo kan de lucht ontsnappen.
Schuif de (nog steeds dichtgevouwen) broodvorm in de oven en bak het spelt brood met olijven in ca. 30-35 minuten af.
Heerlijk bij de borrel met wat brooddipper olie, zeezoutboter of bij de soep.
Over de siliconen broodvorm
Ik moet zeggen, de siliconen broodvorm deed zijn werk meer dan prima. Je maakt er geen groot brood in, maar voor een klein broodje is het inderdaad alles-in-1 ! Het kneden, rijzen en bakken was een fluitje van een cent. Je hebt alleen de vorm nodig, verder niets. Het broodje gleed zo de vorm uit, mét een knapperige bovenkant. Dit wordt in ieder geval niet mijn laatste broodje uit deze siliconen broodvorm.
Leave a Reply